23 października 2021

To cykl 3 filmów informacyjno-edukacyjnych, w których w kompleksowy i wiarygodny sposób eksperci pokazują jak dokonywać zdrowych i mądrych wyborów na etapie zakupów produktów spożywczych.

Dlaczego ważne jest czytanie etykiet, jak z nich wyciągać istotne dla nas informacje. Do udziału w Cyklu zaproszono eksperta Prof. dr hab. lek. med. Dariusza Włodarka z SGGW w Warszawie, który na podstawie 100 produktów najczęściej wybieranych przez Polaków, omówi ich wartości odżywcze ze szczególnym uwzględnieniem zawartości: – soli, – tłuszczy (głównie trans i nienasycone), – chemii (konserwanty, sztuczne barwniki itp.).

Bohaterami filmów będą sól, tłuszcz i dodatki do żywności!

Czy sól jest nam niezbędna? W jakiej ilości jest szkodliwa i w jakich produktach się ukrywa?

Jak kupować zdrowe tłuszcze? Które z nich wybierać do smażenia, a które do gotowania?

Jak rozpoznawać dodatki do żywności i czy wszystkich należy unikać?

Dlaczego ważne jest czytanie etykiet? Jak z nich wyciągać istotne dla nas informacje?

Na podstawie 100 produktów najczęściej wybieranych przez Polaków, omówi ich wartości odżywcze ze szczególnym uwzględnieniem zawartości: – soli, – tłuszczu (głównie trans i nienasycone), – chemii (konserwanty, sztuczne barwniki itp.).

Pin It on Pinterest

Share This