Zaczęła się jesień i nie dla wszystkich jest to miła perspektywa. Ta pora roku kojarzy się z coraz krótszymi dniami i przenikającym na wskroś zimnem, a co za tym idzie przeziębieniami, gorszym samopoczuciem i pogłębiającym się zmęczeniem.
Mariusz Budrowski ekspert od witariańskiego stylu życia doradza jakich przypraw używać, by przetrwać jesień
Rozgrzewające przyprawy – imbir, kolendra, cynamon, pieprze cayenne, czy goździki – to energetyczne składniki, które powodują uczucie rozgrzania. Warto ich używać, szczególnie jesienią i zimą.
Poniżej kilka przykładów i właściwości ziół rozgrzewających:
- Anyż – działa rozkurczowo i pobudzająco na komórki mózgowe i rdzeń kręgowy. Olejek dodany do kąpieli relaksuje i odpręża obszary ciała wystawione na ból fizyczny. Wykorzystywany przez sportowców jako element rozgrzewający mięśnie. Można dodawać anyż do porannej herbaty, aby osiągnąć wzrost energetyczny – stosunkowo wysokie właściwości pobudzające. Najstarsze greckie notatki mówią nawet o odmładzającym charakterze anyżu.
- Kardamon – ma kamforowy zapach i wyrazisty smak. Działa przeciwzapalnie na układ oddechowy oraz kojąco na układ nerwowy. Dodany do herbaty nie tylko poprawia ich smak, ale również neutralizuje toksyczne składniki.
- Skórki owoców cytrusowych – poprawiają trawienie i przyspieszają metabolizm. Pomagają przy wzdęciach, zgadze, wymiotach i czkawce. Przyczyniają się również do rozpuszczenia flegmy, łagodzą kaszel i objawy astmy. Działają uspokajająco – łagodzą nerwowość i pomagają zasnąć.
- Goździki – mielone goździki podbijają smak ciast i ciasteczek. Skutecznie zwalczają wolne rodniki
i oczyszczają organizm z toksyn. Dzięki właściwościom bakteriobójczym wzmacniają układ odpornościowy i zwalczają infekcje. Potrawy czy kosmetyki z dodatkiem goździka znakomicie redukują stres. Orzeźwiający zapach eugenolu odświeża i pobudza umysł, usuwa zmęczenie, pomaga w stanach lękowych i depresyjnych.
- Nasiona kolendry – oprócz charakterystycznego smaku, kolendra korzystnie wpływa na układ pokarmowy: reguluje procesy trawienne, poprawia apetyt, jest lekiem na wszelkiego rodzaju zatrucia pokarmowe, a przy tym uspokaja. Oczyszcza jeden z ważniejszych organów w naszym ciele – wątrobę.
- Kurkuma – jej lekko pikantny smak i korzenny zapach kojarzą się przede wszystkim z kuchnią indyjską. Potrawom nadaje złocisty kolor. Kurkuma doskonale sprawdza się w sosach i majonezach. Działa rozgrzewająco, dzięki czemu pobudza procesy trawienne.
- Świeży i suszony imbir – przyspiesza krążenie, dzięki czemu robi nam się cieplej. Skutecznie chroni przed infekcjami. Pasuje do potraw słodkich i pikantnych, zup, a także deserów. Pokrojony świeży imbir możemy dodać do herbaty zamiast cytryny oraz do przegotowanej wody z odrobiną melasy
i miodu. Taka mikstura działa rozgrzewająco na organizm i wspomaga jego odporność. Kąpiel
z imbirem na pewno pobudzi i rozgrzeje nas na cały długi dzień – szczególnie zimą!