Jesień tuż tuż, ekarze apelują o ostrożność podczas grzybobrania. – Wyprawa do lasu to nie tylko wielka przyjemność, ale także ogromna odpowiedzialność! Nieumiejętne zbieranie grzybów może się skończyć tragicznie – ostrzegają lekarze PPOZ.
Ku radości grzybiarzy w lasach znów zaroiło się od kapeluszy. Kosze pełne podgrzybków, prawdziwków, czy maślaków wyglądają imponująco i o dumę przyprawiają zbieraczy. Bo jest się z czego cieszyć. Grzyby to nie tylko wyśmienity smak, aromat, ale także są niedoceniane dotychczas, ale wyjątkowo bogate źródło witamin, minerałów i aminokwasów. Warto po nie sięgnąć jesienią!
Zanim jednak zaczniemy się delektować walorami, jakie kryją dorodne kapelusze, musimy wiedzieć, co wrzucamy do naszych koszyków. Tu niezbędna jest wiedza i doświadczenie!
– Żelazna zasada jest taka, że zbieramy tylko te grzyby, co do których mamy całkowitą pewność, że są jadalne! Jeśli pojawiają się jakiekolwiek wątpliwości nie wolno ryzykować! Radzimy także zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode, niewykształcone owocniki, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek – przypominają lekarze PPOZ.
Pomocny w rozpoznawaniu gatunków może być „Atlas grzybów” zawierający szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia. Można także skorzystać z aplikacji mobilnej ułatwiającej identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępnej w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikującej grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.
Grzyby należy wrzucać do przewiewnych, najlepiej wiklinowych koszyków. W foliowej torebce zaczynają parować, co sprzyja ich psuciu. Zbierając grzyby delikatnie wykręcamy je z podłoża, a pozostałości ściółki czyścimy przy pomocą nożyka.
W przypadku wątpliwości warto poradzić się specjalistów z najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy (posiadający uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych) lub klasyfikatorzy grzybów (z uprawnieniami do oceny wyłącznie grzybów świeżych). Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne czy też trujące.
Szczególne środki ostrożności należy zachować podczas kupowania grzybów. Lepiej unikać przygodnych sprzedawców i zbiorów będących mieszaniną różnych gatunków trudnych do rozpoznania, o kapeluszach oddzielonych od trzonów. Grzyby kupowane na targowiskach muszą posiadać atest klasyfikatora!
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą się pojawić zarówno po kilku godzinach od zjedzenia, jak i nawet po kilkunastu. Najczęściej występujące symptomy to: nudności, wymioty, ból brzucha i głowy, podwyższona temperatura ciała.
– Objawów nie wolno bagatelizować! Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się niepokojące oznaki, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala. Czekając na profesjonalną pomoc medyczną można sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu. Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci – przypomina Bożena Janicka.