27 października 2020

Spożywanie diety z wysoką zawartością błonnika zmniejsza ryzyko zgonu u chorych po leczeniu raka jelita grubego.

Zysk ze stosowania diety z wysoką zawartością błonnika wykazano już profilaktyce pierwotnej raka jelita grubego . Teraz w  JAMA Oncology opublikowano wyniki obserwacyjnego, prospektywnego badania, w którym oceniano czy stosowanie takiej diety przynosi również korzyść u chorych po leczeniu z powodu raka jelita grubego.

Ośmioletniej obserwacji poddano ponad 1500 osób. Chorzy spożywający większe ilości błonnika mieli mniejsze ryzyko zgonu ogółem, jak również zgonu z powodu raka jelita grubego. Zwiększenie spożywania błonnika o 5 g/dobę wiązało się z 18% zmniejszeniem ryzyka zgonu z powodu nowotworu oraz 14% zmniejszeniem ryzyka zgonu ogółem. Maksymalną redukcję ryzyka zgonu osiągnięto dla dawki 24 g błonnika/dobę. Korzyści odnotowano jednakże tylko dla błonnika pochodzącego ze zbóż i ziaren (otręby zbożowe, kasze, naturalne płatki zbożowe, musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie), a nie z owoców.

źródło: jamanetwork.com

Pin It on Pinterest

Share This