Niektórzy alergicy nie mogą stosować leków z grupy tzw. NLPZ (czyli niesteroidowych leków przeciwzapalnych). Są to leki działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo.
Często są one łykane podczas przeziębienia, bólu głowy czy kręgosłupa. Ale nie wszyscy chorzy wiedzą, że podobnie jak te leki, mogą zaszkodzić salicylany zawarte w pokarmach. Dlatego warto zapoznać się z podaną niżej listą. Jeżeli chory nie może łykać aspiryny lub ibuprofenu (bo np. ma napady duszności, kaszlu czy kataru) powinien również unikać wymienionych pokarmów:
Owoce: jagody czarne, maliny, truskawki, śliwki, jabłka, wiśnie, banany, cytryna, mandarynki, pomarańcze, grapefruity, morele, ananasy, brzoskwinie, winogrona, melony
Owoce suszone
Owoce kandyzowane i z puszki
Soki owocowe
Marmolada
Rodzynki
Rabarbar, pieczarki, rzodkiew, pory, cukinia, pomidory, ogórki świeże i kiszone
Groch
Oliwki konserwowe
Soki warzywne
Gotowy twaróg ziołowy, mleko w proszku
Rumianek
Mięso peklowane, mięso w galarecie
Szynka, wędliny ze sklepu, pasztetowa, pasztety
Ryby wędzone
Wszystkie konserwy mięsne i rybne
Cynamon, curry, pieprz, papryka, kminek, oregano
Ocet, musztarda
Orzechy, migdały, marcepan
Czekolada
Napoje gazowane i napoje kolorowe, tonik
Płatki kukurydziane, gotowe musli z owocami
Ser topiony
Lody
Produkty „Light”
Margaryna
Miód
Wino, piwo
Źródło: https://www.astma-alergia-pochp.pl