W Polsce owoce jagodowe są bardzo popularne. Zawierają mnóstwo witamin i składników odżywczych, a w dodatku są przepyszne. Idealnie sprawdzają się w postaci soków oraz przetworów i dżemów. Jakie dobroczynne właściwości mają owoce jagodowe, które dojrzewają w sierpniu?
Świeżymi owocami jagodowymi możemy się cieszyć w naszym kraju w najcieplejszych miesiącach. Sezon na nie trwa więc w pełni! W sierpniu dojrzewają aronia i jeżyny cały czas możemy także kosztować pysznych porzeczek, malin, czy borówek amerykańskich. Wszystkie te owoce mają szereg właściwości zdrowotnych, dlatego są zaliczane do grona produktów „Superfood”. Owoce jagodowe to źródło zdrowia i dobrego samopoczucia. Zawierają dużą ilość antyoksydantów, które ochraniają nasz organizm przed tzw. wolnymi rodnikami. Idealnie komponują się w np. diecie cukrzyków, ponieważ mają bardzo korzystny indeks glikemiczny oraz poprawiają gospodarkę węglowodanową organizmu. Z racji dużej ilości przeciwutleniaczy owoce jagodowe mają również właściwości przeciwzapalne. Ze względu na zawarte w nich kwas elagowy i resweratrol zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Owoce jagodowe pomagają też w zmniejszeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi oraz zapobiegają utlenianiu cholesterolu znajdującego się w naszym organizmie – co z kolei mogłoby się przyczynić do niebezpiecznych zmian miażdżycowych. Co więcej, zawierają w sobie dużą ilość błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny naszego organizmu. Owoce jagodowe świetnie wpływają też na pracę naszego układu nerwowego, poprawiając np. komunikację między poszczególnymi obszarami mózgu.
Oprócz walorów stricte zdrowotnych, regularne spożywanie tych owoców może poprawić także nasz wygląd! Poprzez dużą zawartość witaminy C, antyoksydantów oraz karotenoidów, zapobiegają procesom starzenia się skóry i poprawiają wygląd naszej skóry, pomagają też w wytwarzaniu kolagenu.
Lista dobroczynnych właściwości owoców jagodowych zdaje się nie mieć końca. Zdecydowanie najlepszą formą przyswajania zawartych w nich składników będą świeżo wyciskane soki oraz przepyszne smoothie:
Świeżo wyciskany sok jest tutaj bezkonkurencyjny – komentuje Robert Zimnoch, z Kuvings Polska – Jak się okazuje, po zjedzeniu owoców do organizmu dostaje się tylko 17% składników odżywczych w nich zawartych, natomiast wypijając szklankę świeżo wyciskanego soku już w przeciągu 15 min do naszego ciała przedostaje się aż 75% składników odżywczych zawartych w tych owocach. Wchłanialność jest więc aż ponad 4 razy większa! Zdecydowanie stawiajmy na soki i smoothie z owoców jagodowych. Tego typu owoce są jednak bardzo często wykorzystywane także do przygotowania dżemów i przetworów na jesień. Korzystanie z wolnoobrotowej wyciskarki da nam zarówno pyszny, jednolity, bogaty w składniki odżywcze sok lub smoothie, ale także produkt uboczny w postaci pulpy. Może być ona świetną podstawą do robienia jesiennych przetworów i dżemów. Tego typu owocowa masa jest już pozbawiona soku, a więc przyrządzając weki, nie musimy zbyt długo jej gotować (smażyć) wraz z cukrem w celu redukcji i odparowania przed umieszczeniem w słoiczkach – mówi Robert Zimnoch.
Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na wykorzystanie owoców jagodowych w diecie oraz przepisy na soki i smoothie z wykorzystaniem tych owoców:
Jagody – zastrzyk witamin
Niekwestionowana królowa w rodzinie owoców jagodowych. Posiada wiele witamin z grupy A, B1, B2, E,C, PP. Bogata w kwas foliowy i błonnik. W swoim składzie posiada również wiele minerałów np. fosfor, cynk wapń, żelazo, potas.
Przepis na sok z jagód:
– 2 szklanki jagód
– 0,5 cytryny
– szklanka liści jarmużu
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków
Maliny – na odchudzanie
Malina zawierają dużo błonnika, dzięki czemu ich regularne spożywanie bardo pomaga w procesach trawiennych. Dodatkowo witaminy: C,E,B1,B2,B6 oraz są źródłem składników mineralnych takich jak: magnez, potas, wapń, żelazo. Liście malin (o nich także warto pamiętać) zawierają natomiast garbniki, flawonoidy, fenolokwasy.
Przepis na sok z malin:
– 2 szklanki malin
– 1 limonka
– 0,5 szklanki mięty
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków
Jeżyny – sposób na przeziębienie
Jeżyna bogata jest przede wszystkim w witaminy A,C,E,K. Sok z jeżyn ma więc doskonałe właściwości przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera wiele minerałów np. fosfor, wapń, cynk, potas, żelazo, magnez.
Przepis na sok z jeżyn:
– 2 szklanki jeżyn
– szklanka natki pietruszki
– 1 jabłko
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków
Borówka amerykańska – pomaga w odchudzaniu
Borówka amerykańska w swoich właściwościach posiada szereg witamin m.in. A,C,E,K, B6 oraz soli mineralnych i minerałów: wapnia, fosforu, magnezu, sodu, żelaza, czy selenu. Idealna dla osób na diecie odchudzającej, ze względu na bardzo niską kaloryczność.
Przepis na smoothie z borówki amerykańskiej:
– 2 szklanki borówki amerykańskiej
– 1 seler naciowy
– 0,5 pomarańcza
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków (pamiętajmy o użyciu sita do smoothie)
Czarna porzeczka – bogactwo witaminy C
Czarna porzeczka jest źródłem ogromnej ilości witaminy C. Zawiera aż 260% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę! Dodatkowo zawiera wiele antyoksydantów.
Przepis na sok z czarnej porzeczki:
– 2 szklanki czarnej porzeczki
– 1 por
– 1 gruszka
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków
Aronia – sposób na wolne rodniki
Aronia tak jak pozostałe owoce jest bogata w wiele składników odżywczych oraz witamin m.in. żelazo, wapń, miedź, jod, bor, mangan oraz witaminy C, B2, B3, B9 oraz E. W aronii znajdują się również flawonoidy, rutyna, antocyjany, kwercetyna, leukocyjany, katechiny. Związki te pomagają zwalczać wolne rodniki.
Przepis na sok z aronii:
– 2 szklanki aronii
– 1 seler
– 2 śliwki
Składniki na przemian wkładamy do wyciskarki do soków.