Wielkanoc to czas rodzinnych spotkań, biesiad przy stole, jedzenie pysznych potraw. Któż z nas nie czeka na świątecznego mazurka, sałatkę jarzynową czy żurek? Jak co roku świąteczne stoły uginają się od ulubionych potraw. Co zrobić, by ten wielkanocny czas kojarzył nam się z przyjemnością, a nie z uczuciem ciężkości i przejedzenia?
Podpowiadamy 10 istotnych wskazówek!
- Zachowaj zdrowy umiar – pamiętaj o tym, że nie musisz spróbować wszystkich potraw. Zaplanuj sobie jakich produktów i dań nie możesz sobie odmówić, a które są dla ciebie obojętne i nie są twoimi ulubionymi. Nakładaj na talerz małe porcje.W ten sposób masz większą kontrolę nad ilością jedzenia.
- Rozkoszuj się jedzeniem – konsumuj powoli, pamiętaj nie wszystko trzeba zjeść na raz.
- Nie jedz niczego na siłę i odmawiaj bez skrępowania – jeśli kolejna porcja ciasta czy żurku przekracza możliwości twojego żołądka, po prostu podziękuj zdecydowanym tonem.
- Odchodź od stołu – Po spożyciu głównego posiłku, wstań od stołu. W ten sposób unikniesz przegryzania między posiłkami.
- Unikaj słodkich deserów i ciast. A jeśli chcesz już je zjeść to nie rób tego zaraz po głównym posiłku. Odczekaj trochę i daj czas organizmowi na trawienie.
- Nie popijaj jedzenia.
- Zmobilizuj rodzinę do wspólnych spacerów po świątecznych posiłkach – ruch jest najlepszym lekarstwem.
- Doprawiaj świąteczne potrawy – majeranek, kminek, imbir, anyż to niektóre z przypraw, które wspomagają trawienie.
- Zmodyfikuj świąteczne menu – Zamiast majonezu do sałatki jarzynowej dodaj jogurtu. Jeśli szczególnie w święta nie możesz się oprzeć ciastom, poszukaj przepisów na te o mniejszej zawartości tłuszczu i cukru. Tradycyjny cukier możesz zastąpić ksylitolem.
- Wspomóż pracę swoich jelit! Najlepiej do tego sprawdzą się naturalne preparaty, które możesz kupić w aptece.